7.6.06

vapaus kirjoille


MerjaMetsäsen Kyltymätön kaipaus Öitä-näyttelyssä Suonenjoen Kellarikalleriassa 2004

Sanavarastomme lukusaliin on ilmaantunut pino bookcrossing-kirjoja.

Olen jotain joskus moisesta kirjojen vapautusliikkeestä kuullut ja nytpä tutustun siihen tarkemmin. Vaikuttaa ihan kelvolliselta systeemiltä ja passaa haihatusideologiaan mainiosti. Kirjojen välissä näytti olevan ohjeet toiminalle.Niistä luin että Bookcrossing on maailmanlaajuinen netissä toimiva kirjakerho. Sen jäsenet vapauttavat kirjoja rekisteröimällä ne ja merkitsemällä rekisterinumeron kirjaan. Luetusta kirjasta tehdään pieni arvostelu nettiin osoitteeseen www.bookcrossing.com.
Kirjan voi vapauttaa jättämällä sen jonnekin, vaikka puiston penkille tai Haihatuksen hyllylle, vapautetusta kirjasta ilmoitetaan Bookcrossing sivulle ja vapautuksesta menee tieto paikkakunnan bookcrossing harrastajille, jotta voisivat halutessaan etsiä kirjan käsiinsä.

Ymmärsin että kuka tahansa voi ottaa tällaisen kirjan haltuunsa, toivomus on kuitenkin, että kirjan määränpää ilmoitetaan bookcrossing-sivulle.

Eivät ole siis internet ja kirjat vastakkaisia, toisiaan vastaan sotivia sivistyksen levitäjiä vaan yhteistyöllä on voimansa tässäkin asiassa.