20.8.06

Kylmäkallet ja Kyllä me tiedetään


Josef Tommisen Hiljaiset matkustajat Haihatuksessa 2006

Lentokoneen perä lähti tänään hiljaisine matkustajineen.

Periksiantamattomalla suomalaismiehen sisulla, vähintään yhtä sisukkaan vaimoihmisen avustuksella haihatusväenkin vähän autellessa se saatiin pienen peräkärrin päälle lähes turvallisen näköisesti.

Huppupäiset matkustajat, Kylmäkallet, kuten taiteilija heitä hellästi kutsui, istutettiin taas takapenkille. Tuli kyllä mieleen, että jos vaikka olisi ratsia matkan varrella Joutsasta Hämeenlinnaan, niin mitä mahtaisi poliisi tuumia tuon näköisistä takapenkkiläisistä. Varsinkin kun peräkärrissäkin oli tuommoinen ohjus.

Hyvin olivat perille päässeet kuulemma, Tommiset ja hiljaiset miehet takapenkillä.


Jarmo Laakson Kyllä me tiedetään Haihatuksessa 2006

Joutsalaistaiteilijamme Jarmo Laakso kävi myös illansuussa purkamassa huoneensa.

Jarmon installaatio Kyllä me tiedetään oli kannanotto tositeeveitä, idollseja ja muuta julkisuushömppää kohtaan. Monihan meistä olisi mielellään julkkis, vaikka yksityisyyttään haluaisikin varjella. Julkisuus halutaan hallita, kaikkea ei haluta näyttää ja totuutta vähän voidaan muutellakin. Päivän sanoja ovat julkisuuskuva, imago ja brändi.

Toiselta puolenkin tätä teosta voi tulkita, kaikki eivät halua itse olla silmäparien ristitulessa, mutta mukavahan on toisten elämää tirkistellä. Liekö tuo aina niin huonokaan asia, että olemme kiinnostuneita kanssaihmisistämme, kunhan pysyisimme sopivan rajoissa.

Hyvin Jarmo näitä ristiriitaisia tunteita oli saanut esiin teoksessaan, itse kukin pääsi kokeilemaan intiimin kotoisella punaisella räsymätolla seisten miltä tuntuu olla tuijotuksen keskipisteessä. Joitakin ahdisti, pyörrytti, mutta joku saattoi kuulla aplodeja ja hurraahuutojakin pääkopassaan.

Tämäkin hyvä taideteos antoi yleisölleen mahdollisuuden erilaisiin tulkintoihin.
Ja ihan jokainen oli oikea.

Jarmo Laakso on myös taitava valokuvaaja, hänellä on parhaillaan Joutsan kirjaston näyttelytilassa elokuun ajan oma valokuvanäyttely nimeltään Vuosi elämästäni.