30.7.06

oi aikojaLehdeltä toimeksisaaneena pääsin tutustumaan muinaishistoriaan.

Tilasivat kuvituksen rautakausijuttuun ja toimittaja pyysi autenttista kuvaa. Vups! historia oli koulussa heikoin aineeni ja muutenkin piirtelen lähinnä vähemmän vakavaa, enkä niin kovin näköistäkään. Mutta siksi siis olikin aihetta tutkittava ensin, koskapa ei nyt riittänyt pelkän intuition pohjalta riipaistu näkemys.
Onneksi tietoa löytyy, netistä ja kirjoistakin, kuvia ei kylläkään, siksihän lehteenkin pyydettiin piirroskuvaa.

Jäin miettimään tuota muinaista elämänmenoa, silloin oli varmaan täysi työ ihan hengissä pysymisessä, vapaa-ajan ongelmia ei tainut olla.
Ei tarvinut pähkäillä miten lomansa viettäisi, ei valita mitä kanavaa katselee tai ottaako kinkku- vai aurajuustoananaspitsan.
Ei ollut mahdollisuutta valita rupeaako vegetaristiksi, vegaaniksi, lakto-ovovegetaristiksi tai mitä kaikkea näitä nyt onkaan, syötävä oli sitä mitä oli ja millä pysyi hengissä. Oliko silloin edes olemassa allergioita? Vai kärsittiinkö kutinat ja vatsakivut sisulla hautaan asti? Hautaan kuitenkin päästiin ennemmin kuin nykyään.
Tuli oli sillon kovin tärkeä, ruuanlaitossa, lämmikkeenä ja valona. Kuinkahan paljon oli tulipaloja?
Entä hygieniapuoli, kuinka siitä huolehdittiin, ei tainut olla vessapaperia, lämpimästä suihkusta ei osattu uneksiakaan. Kuinka paljon ihmisiä kuoli huonon hygienian takia?
Ja hui, kuinka talvipakkasissa pärjättiin, meillä ainakin tässä talossa suurin huolenaiheemme talvisin taitaa olla öljynkulutus ja sen huikeat hinnat, vaan ei tainut sitä murhetta olla tuhannen vuotta takaperin.

Mitähän meidän tietotekniikastamme ja kännyköistämme ajatellaan tuhannen vuoden kuluttua. Vai ajatellaanko silloin enää ollenkaan mitään, kukaan.

2 Comments:

Blogger hamalainen sanoo...

Siinä onkin ajattelemista. Kannattaa ihmiskunnan ja yksilönkin ottaa selvää asioista ja palauttaa käytäntöön vanhaa selviytymistietoutta ihan vain vastaisen varalta.

30/7/06 22:07  
Blogger Merja sanoo...

valitsin sentään fosfaatitonta konetiskiainetta tänään.

31/7/06 21:15  

Lähetä kommentti

<< Home