12.12.05

Puuttuva napanuora


Piirroskirja Puuttuva napanuora kuvitusta Merja Metsänen 2003

Olen ihan vallan kirjoitushommiin päässyt näin talviunien tilalle. Tämänkin päivää olen naputellut tuota Raimon kadonneiden ruumiinosien etsintä -dekkaria. Johonkin kohtaan tuohon voisi laittaa lainausmerkit, mutta kun en viitsi, eihän sitä vielä voi tietää mikä dekkaripokkaridokkari siitä vielä tulee. Kaikki on mahdollista.

Sitten kun vielä näin joulun alla tilailevat tuota vanhempaa tuotantoa, tänäänkin taas tuli Puuttuva napanuora -kirjan tilaus, niin alkaa tuntua jo lähes kirjailijalle. Kirjalle tulee huomattavasti ilmeisesti lisää elinaikaa näin haihatuskustanteisena. Olisimmepa silloin kaksi vuotta sitten etsineet ulkopuolisen kustantajan tälle Napiksellemme, niin eipä niitä varmaan kukaan enää ostaisi. Näin ilman välikäsiä, itse tehden ja myyden kirja ei kuole niin nopeasti. Puuttuvassa napanuorassakin kun aihe on tämä ikuinen, lasten joutuminen pois oman perheen hoivista vieraaseen kotiin. Eilen katsoin telkkarista Äideistä parhain elokuvan ohjaajan Klaus Härön haastattelua, siinä näiden sotalasten tuntemuksia kokevat monet sijaislapset tälläkin hetkellä. Puutuuva napanuora tietysti on tulkintaa sijaisvanhemman silmin nähtynä, siksi siinä on varsinkin lastensuojelu-ihmisille aina ajakohtaista pähkäiltävää.

Kamalahan olisikin tehdä kirja joka jo vuoden päästä olisi kuollut ja kuopattu, ensin pikaisesti alennuskoreissa maaduttuaan. Taidammepa pyrkiä tämän uusimmankin Menevän miehen mallin kustannuttamaan Haihatuksellamme.