18.8.05

taide elää!

Haihatus-näyttelyyn pyrimme aina saamaan myös vuorovaikutteista ja elävää taidetta.

Vuorovaikuttteista näyttelyssä on esimerkiksi se, kun voi osallistua vaikka soittamalla katusoittaja Kiwanon soittimilla katsottuaan ensin Veli Granön videon, ja kun voi painaa tai olla painamatta Raimo Auvisen Maanantai-nappulaa.

Jonkinmoista taiteilijan ja kokijan välistä hämmennystä lienee Bruno Balgén huoneenkin kohdalla. Kuka oli BB? Mitä teki Jarmo Laakso? Kuka onkaan taiteilija?

Rune Snellmanin uuninluukku-piip-show aiheuttaa välillä ihastunutta(?) kirkumista.
Sade Hiidenkarin Naisen vaikeneminen on tehty ottamalla naisilta suumuotteja näyttelyissä joissa teos kulloinkin on esillä, ja se jatkuu ja lisääntyy kaiken aikaa.

Elävää taidetta ovat ne teokset jotka elävät, kasvavat ja muuttuvat.
Oma kylvökseni esimerkiksi on jo kesällä kerran mädäntynyt ja uudelleenkin kylvetty, Kalle ja Pauliina Turakka Purhosen perhepotretissa liikkuu päivän valon mukaan kaihtimien raidoitus lattialla.

Ulkona Pekka Purhosen Takaisin Luontoon hajoaa puutarhassa jo toista kesäänsä ja YT-Pelto muuttaa muotoaan siinä kasvavien kukkien ja heinien mukaan.
Morganin Heinäkuusen pulloihin on hauskasti kertynyt vettä ja Ikuinen Valve-telttaan voi mennä sisään kofeiiniriippuvaisen unettoman ukon seuraksi vaikka leikisti kahvinkeittoon.

Oma Kalkulaattorini näyttää kesän mittaan jotenkin vielä rötkähtäneemmältä,
Raimon Polku viehättää ihmisiä koko ajan kehnomman näköisillä kengillään, joissa sateen jälkeen on vettäkin.

Kaikki elo näissä teoksissa tapahtuu luonnon, ympäristön ja katsojien ehdoilla vuorovaikutuksessa taiteilijan kanssa, joka yleensä tarkkaankin on suunnitellut ja valmistanut teoksensa, ennekuin on jättänyt sen näyttelyyn elämään.

Ei se ole ihan niin sattumanvaraista kuin miltä voisi näyttää.
Purhosen kirjahylly ei ole vain pöheikköön unohtunut huonekalu ja Turakka Purhosten huoneen sälekaihtimen väleistä tuleva raidoitus lattialla on teoksen tunnelmaan oleellisesti kuuluva osio.

Eläköön taide!


YT-Pelto, Pekka Purhonen 2005