3.8.06

taidetta liikkeellä


Pohvinrinteen koulun luokan 5A/ 2003 ympäristötaidetta

Tuin tuumailua blogissa käydään keskustelua siitä mihin julkisiin paikkoihin haluaisimme taidetta.

Meillä on tuore kokemus taiteesta auton kyljessä.
Jyväskylän nuorten taidepajalaiset maalata päräyttivät keväällä jo ikääntyneen, mutta yhä vireästi asiansa ajavan taiteenkuljetus-pakettivolkkarimme varsin rätväkäksi. Herätämme kyllä huomion liikkuessamme. Ihmiset osoittelevat ja hymyilevät, yhtään nenännyrpistyksiä emme ole nähneet. Sama koskee muihinkin maalamiimme menopeleihin, hyvää tuulta on liikenteessä. Meneväthän nuo näin poikkeuksina, mutta jos kaikki autot ja fillarit olisivat niin värikkäitä, iskisi liikenteeseen varmaan aikamoinen matkapahoivointiepidemia.

Ihan tässä meidän lähellä on alikulkutunneliin maalattu koululaisten taideteos.
Tunneli on koulukeskuksen läheisyydestä johtuen aina ollut nuorison suosima lymypaikka, olen usein siinä nähnyt välituntien aikana nuorta väkeä hengitys höyryten seisoksimassa. Seinien vielä ollessa ankean harmaat nuriso siinä oleskellessaan kiitettävästi värittikin tunnelia erilaisin kuvin ja tekstein. Tällainen spontaani taide ei kuitenkaan aina kaikkien makuun ole joten ”töhrytaide” päätettiinkin maalata umpeen.

Keväällä 2003 vei 5A luokan opettaja oppilaansa tunneliin maalipurkkien kanssa ja kolmea pääväriä käyttäen tunnelista tulikin selkeä ja piristävä taideteos kaikkien mieleen.

Vaikka siinä näkyykin kuin laineen liplatusta, ei siihen näiden vuosien jälkeenkään ole ilmaantunut yhtään kirkkovenettä, vaan teos on saanut olla puhtaana töhryistä, sen verran sentään nuoret näin pienellä paikkakunnalla kunnioittavat toistensa tekemistä. Ainakin tämän kyseisen 5A luokan pahin töhry-ikäkin saattoi onnistuneesti ohittua sillä, että saivat luvan kanssa purkaa luovuuttaan ja ihan oikeasti vaikuttaa ympäristönsä viihtyvyyteen.

Siihen viereiseen puistoon kävelytien varteen minä vielä toivoisin jotain ympäristöteosta, koulunmäeltä löytyisi varmaan edelleen tekijöitäkin.

3 Comments:

Anonymous Anonyymi sanoo...

Tui blogissa Tuumailua miettii samoja asioita, tässä linkki
http://tuima.vuodatus.net/blog/193459

3/8/06 20:48  
Blogger Merja sanoo...

juu juu, siitäpä tämä ajatus kirposikin juuri.

3/8/06 20:51  
Anonymous Anonyymi sanoo...

Merja, 5 A-luokan taideteos on todella mukava, juuri tuollaisia toivoisin ankeisiin alikulkukäytäviin. Kiitos kuvasta, linkitän sivultani tähän kirjoitukseen.

Auto on mainio :) Kyllähän tuollaisella ajelisi.

3/8/06 22:31  

Lähetä kommentti

<< Home